IN VOORBEREIDING

De Vijfde Wachtkamer

De 5e Wachtkamer ­– 4 t/m 14 oktober 2023 in samenwerking met Het Dolhuys in één van de wachtkamers op het centraal Station van Haarlem. 

De eerste, tweede en derde klasse hadden ieder een eigen wachtruimte op het station. Zo hoefde een rijke bankdirecteur nooit naast een arme loonwerker te zitten. De vierde wachtkamer in Haarlem was voor dames die alleen reisden. Deze wachtkamer kwam ook nog wel voor op verschillende stations in andere steden. Maar uniek was de opmerkelijke vijfde wachtkamer in Haarlem.

De wachtkamer speciaal voor krankzinnigen. In de omgeving van Haarlem waren namelijk verschillende inrichtingen. Zoals het Meer en Berg-ziekenhuis in Santpoort. In tegenstelling tot de andere wachtkamers, heeft deze wachtkamer geen tegeltableau met daarop de functie boven de deur. 

Voor iedereen een eigen wachtkamer, een eigen hokje. Dat is wel zo overzichtelijk en makkelijk, toch? Maar wie bepaalt in welk hokje jij thuishoort? Pas jij wel er wel in? Wil je er wel in? Wanneer ben je gek of afwijkend? En is dat wel zo erg? Zit er niet aan iedereen wel een steekje los? Pas jij dan niet in de maatschappij of past de maatschappij gewoon niet bij jou? Oh en hoe ziet een compleet ‘Normaal’ mens er eigenlijk uit? En is die dan gelukkig?

In De 5e Wachtkamer nemen de theatermakers van tgLAVA de geschiedenis van de geestelijke gezondheid en de ‘inclusieve samenleving’ onder de loep en Oké, dan ook meteen maar hun eigen mentale (on)gesteldheid. Dit doen zij niet alleen, maar samen met Timon Koomen en muzikanten, en met verschillende spelers met en zonder een ‘diagnose’ In deze wachtkamer is namelijk iedereen welkom.